Gaukhei-Suleskarveien

DSC_0092

Etappe nummer to av Norge på langs ble kort – og i tillegg den eneste turen som gikk på langs dette året! Det ble en flott seinhøsttur i tilnærmet ensomhet i fjellet.

 

25.oktober 2012 Suleskarveien – Øyuvsbu – Gaukhei
Vi satte bilen på Haugen i Sirdal, og kjørte taxi inn Suleskarveien. Derfra gikk turen til DNT-hytta Øyuvsbu og videre sørover til Gaukhei. Det ble en fin seinhøsttur, med lett snøfall. Det er vakkert i fjellet på denne tiden av året, men også en skummel tid med tanke på vær, temperaturer og lysforhold. Korte dager, og snø kan gjøre det vanskelig å finne stien.I nødsfall er det likevel ikke nok snø til at man kanne finne ly og grave seg ned i snøen. Et tynt islag på steinene gjorde både bekke- og elvekryssing utfordrende.  Og de samme forholdene som gjør fjellet lunefullt på denne tiden av året, gjør også naturopplevelsen magisk. Og vi var praktisk talt helt alene i fjellet.

Det var iskaldt i hytta på Gaukhei, og det tok mange timer med sprengfyring før vi fikk litt lunk i veggene.
21 km. Fint, kaldt høstvær. Lett snødryss og isete. Overnattet på selvbetjente Gaukhei DNT-hytte

 

 

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

 

 

26.oktober 2012 Gaukhei – Josephsbu – Kvinen – Haugen
Etter en nydelig måneskinnsnatt satte vi ut på turen videre på rundturen vår. Været var klart og fint, og vi gikk gjennom goldt steinlandskap. Juni måtte utfordre frykten sin for høyder da hun måtte krysse en hengebro alene. Vi stod en på hver side av broen, og hun var veldig glad og fornøyd da vi alle tre var kommet over broen. Deretter var innom og tittet litt i hytta Josephsbu.

Da vi senere på dagen kom til den store (og antagelig kalde) turisthytta Kvinen, fant vi ut at vi ville fortsette til bilen på Haugen. Det ble en lang og tung tur, spesielt siste delen, som ikke var merket. Det var mye issørpe som samlet seg under fjellstøvlene og spesielt rundt strikken til gamasjene, så vi gikk nærmest på høye hæler av is etter hvert! Det begynte også å bli mørkt siste del av turen, noe som gjorde navigeringen litt vanskeligere.

Det ble 30 km før vi kunne sette oss i bilen og kjøre hjem til Stavanger.

 

 

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Totalt 51 km på denne etappen.

 

 

DSC_0101
Den flotte broen ved Kvinen Turisthytte, Kvina Bru ble bygget i 1923-24, og skulle den gang bli del av riksvei 10 mellom Sirdal i vest og Bygland i øst. Planlagt allerede i 1890årene, før bilens inntreden. Brukes i dag av turgåere og sauedrift for å krysse elven Kvina.

 

 

Vi gikk denne etappen fra Suleskarveien i nord til Gaukhei i sør. Siden etappen er en del av NPL i retningen Lindesnes til Nordkapp, så følger overskriften på etappen alltid retning sør mot nord.

Harde fakta:

Ca. 21 km til Gaukhei (51 km totalt på todagersturen)
Når: 25.oktober 2012
Hvordan: Til fots
Hvem: Inger Karin, Jan Halvor og Juni.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s